viernes, 21 de octubre de 2011

TOTS SANTS: ELS ORIGENS

Al començament, el cristianisme celebrava la festa dels difunts a la primavera, ja que es vinculava a la creença en la resurrecció, i celebrava la festa dels Màrtirs poc després de la Pasqua. 

Però la forta tradició anterior, bàsicament en els països de cultura celta, va retornar la festa cap a la tardor. Tots Sants, el primer de novembre, s’escau en un temps de transició. Els hàbits de les persones canvien i es preparen per als mesos de fred i fosca creixent. La natura, després de l’esclat de l’estiu, entra en un temps de mort aparent: les fulles dels arbres cauen, no hi ha flors i les plantes semblen adormides. No és estrany que des de l’antigor moltes cultures haguessin instituït en aquest moment una festa en record dels difunts.

D’una banda, des del principi del segle IX se celebra la festa de Tots els Sants, dedicada a tots aquells que pel comportament en vida s’han guanyat un lloc al paradís, l’1 de novembre. 
Al segle XI, l’orde monàstic de Cluny va crear el dia de Commemoració dels Fidels Difunts per pregar per tots els morts. Popularment, el conjunt d’ambdues festes va prendre la denominació genèrica de Tots Sants. 
La simplificació del calendari festiu produïda per la industrialització va fer suprimir la festa laboral del 2 de novembre.

No hay comentarios: