domingo, 30 de octubre de 2011

V DE HALLOWEEN


ANONYMOUS I EL HALLOWEEN


L'altre dia vaig anar a comprar a un gran centre comercial. Obviament hi havia molts articles de Halloween, però entre carabasses, màscares de Fredy Cruguer i barrets de bruixa em vaig trobar aquesta carota.

Em va sobtar perque jo la relacionava amb la pel.lícula “V de Vendetta” i els “Anonymous” però no em quadrava amb Tots Sants ni amb Halloween.
Malgrat la meva ignorancia, i gracies al senyor Google, he descobert que si hi ha una relació.

Anonymous és un d'aquests noms que al llarg de l'últim any ha proliferat en els mitjans d'informació: gent que aprofita l'anonimat d'internet per lluitar pels seus objectius, encara que no tenen per què ser sempre les mateixes persones, ni perseguir els mateixos fins.
Tot això va sorgir a Internet, a la popular web 4chan el 2003.
Des d'aleshores, les coses han canviat molt, i els Anonymous han sortit als carrers, deixant-se veure de forma contínua en les manifestacions i protestes que han recorregut el món en els últims mesos. Per això, han decidit simbolitzar amb una màscara. Una màscara popularitzada pel còmic (i més tard la pel · lícula) "V de Vendetta".
L'origen real està en 1604, en un tipus anomenat Guy Fawkes.


Guy Fawkes va ser un dels molts recusants que hi va haver a Anglaterra entre els segles XVI i XVII.
Igual que Thomas Moro havia fet al començament del segle XVI, Guy Fawkes va defensar la religió catòlica, tot i ser perseguida després de la instauració de l'Església Anglicana amb la reforma protestant.
Però a diferència d'altres recusants, Guy Fawkes al costat d'altres catòlics, van portar la lluita pel catolicisme fins al màxim extrem. La seva lluita activa el converteix en el braç executiu de la Conspiració de la Pólvora.
Aquesta conspiració va ser un complot complex que es va organitzar al llarg de dos anys amb Robert Catesby al capdavant.
L'objectiu era simple, eliminar el rei Jacob I al costat de la major part de l'aristocràcia protestant que havia portat al catolicisme a ser una religió minoritària i perseguida.
La primera reunió va tenir lloc a la primavera de 1604, quan es van trobar Robert Catesby, Thomas Winter i John Wright de forma secreta per trobar un possible fi a la repressió anglicana. Quan van haver concretat les seves diferents passos a seguir, es van posar en contacte amb Guy Fawkes, un anglès que havia combatut al costat de l'Armada Espanyola a la guerra contra les Províncies dels Països Baixos, saltant-se totes les prohibicions de l'estat anglès sobre lluitar de la mà dels espanyols.


A l'estiu de 1605, ja hi havia 13 conspiradors. El pla era clar: volar el Parlament. Els conspiradors van llogar un local sota el Parlament, on a poc a poc van anar portant pólvora fins aconseguir reunir 36 barrils plens. Només els hi calia esperar fins que el Parlament obrís les portes per volar per l'aire amb tots aquells que permetien la repressió dels catòlics.
Però pocs dies abans de l'obertura del parlament, un dels pocs catòlics del parlament, va rebre una carta alertant-lo perquè no es presentés al dia següent. Al principi hi va haver força escepticisme sobre la veracitat de l'avís, però per precaució, el 4 de novembre de 1605, la nit anterior a l'obertura del parlament, es va dur a terme el registre de tots els locals propers, trobant a Guy Fawkes mentre ultimava els preparatius de l'atemptat.
Gràcies a la tortura, van aconseguir que Fawkes confessés els noms de la resta de conspiradors, sent la gran majoria d'ells executats per traïció davant del mateix lloc que van voler volar.

El govern anglès va vendre entrades per l'ajusticiament dels traïdors. Tots van ser penjats del coll amb una corda, impedint que els seus colls es trenquessin. Després els van seccionar els genitals, llençant-los al foc mentre encara estaven vius. Finalment, els van esquarterar.

Aquella execució va passar a la història d'Anglaterra com un dia per celebrar la nit en què els traïdors van ser ajusticiats. Com Tots Sants tampoc podia celebrar-se (al ser una festa católica) la nit de Guy Fawkes va recuperar molts dels elements del Halloween. Es representava el càstig a través de la desfilada d'una figura d'espantaocells pels carrer, amb espectacles pirotècnics i la construcció de fogueres sobre les quals es cremaven els Guys, que eren uns ninots amb l'efígie de Guy Fawkes. La vigília del 5 de novembre els nens usaven els Guys per demanar diners al crit de “penny for the guy”. El "penny" (penic) servia per comprar pirotècnia.

Les celebracions tenen en alguns casos peculiaritats específiques. En Lewes, Sussex, la celebració es barreja amb la commemoració de la cremació de 17 màrtirs protestants de la localitat, ocorreguda durant la persecució de María Tudor.
En Scotton, localitat de la qual procedia Guy Fawkes, no es cremaven els ninots, i fins molt recentment l'escola catòlica Stonyhurst College no va fer cap celebració ja que entre els seus alumnes es van explicar tres dels conspiradors .
En Ottery St Mary, Devon, es passegen pels carrers barrils de brea cremant.
A Irlanda del Nord, la celebració de focs artificials i fogueres s'associa més amb la nit del 31 d'octubre, la nit de bruixes (Halloween).
Els plats típics de la data inclouent pomes de caramel, “jacket potatoes”(patates cuinades en la foguera), pèsols negres amb vinagre, o el “Bonfire toffee” (caramel de la foguera) entre d'altres.
Actualment la nit de Guy Fawkes encara se celebra en tot el Regne Unit amb esdeveniments tant públics com privats. En general, hi ha fogueres, focs artificials i plats tradicionals. També se celebra en alguns dels països que formaven part de l'imperi britànic, com Canadà, Nova Zelanda, Austràlia, Sud-àfrica, Antigua i Barbuda i Saint Vincent i les Grenadines, encara que en aquests casos ha perdut part del seu contingut i el seu significat.

Aquest personatge va ser recuperat en “V de Vendetta”, el còmic escrit per Alan Moore i il · lustrat per David Lloyd.
Aquest còmic està ambientat en una Anglaterra després d'una guerra nuclear sotmesa a un govern totalitari feixista.
Contra aquest govern, sorgeix la imatge d'un venjador anarquista, que recupera la imatge antitotalitaris de Guy Fawkes i la seva màscara, oblidant-se de qualsevol vestigi religiós.

No hay comentarios: