domingo, 15 de marzo de 2009

AMELEC-HAMAN-HITLER


Diu una mitzvà (precepte) que cal acabar amb Amalec i la seva descendència a Eretz Israel, esborrar el seu record i no oblidar.
Aquests dies hem llegit la Meguilat d’Esther ( el rotllo amb la història d’Esther) on hi surt el malvat Aman que era descendent d’Amalec per part del seu pare i més enllà també pare dels nazis, que segons la nostra tradició també ho són.
I d’això us vull parlar.
Poc abans de Purim, en un dels meus viatges vaig trobar una Meguilat molt especial i diferent. Deu tenir uns 200 anys aproximadament, no té res d'especial en la seva escritura i no té il·lustracions, i en els darrers 70 no s’havia llegit.
Segurament es va llegir per darrera vegada en el Purim de l’any 5699 (1939 de l’era comuna), fins aquest Purim, donat que va ser incautada a la familia Gross pels nazis aquell any amb l’objectiu de ser destruida com tots els objectes de jueus mentre la família era enviada als camps d’extermini.
Per alguna raó que no he pogut esbrinar aquesta meguilat va ser “robada” per un nazi del fons on s’havia de cremar i guardada fins que ha sortit a la llum 70 anys després.
No us en se dir res encara de la Meguilat , i poc de Max Gross Z’L, la persona a qui va ser confiscada en la seva detenció el 24 de setembre de 1939 a la ciutat de Kalsruhe. Nascut a Kalsruhe hi consta un Max Gross –segurament el nostre- nascut el 1913 que va ser deportat i assassinat a Auschwitz el 22-10-1940.
El que sí que està clar és que Amalec no va poder amb la Història d’Esther. Gràcies a D'u encara som aquí per llegir-la i seguir lluitant contra els descendents d'Amalec.
Max Gross, la seva família i la nostra gent segueixen també vius.
Article d aquesta pàgina:

No hay comentarios: