sábado, 21 de febrero de 2009

CALENDARI HEBREU


La figura de Jesús s´inscriu en un temps i una cultura concretes. Com a home va viure uns fets històrics, va parlar una llengua, va jugar a uns jocs i va menjar uns aliments concrets. Jo sempre tinc a la meva classe un calendari hebreu i anem comparant les festes que celebrem els uns i els altres.
El calendari hebreu és basa en la combinació dels sistemes lunar i solar. Els mesos es fixen i santifiquen segons el noviluni però es fixa de manera meticulosa que el mes de Nisán sigui sempre a la primavera i això obliga a basar l'any pel sistema solar. La diferència entre l'any lunar i el solar és d'aproximadament 11 dies, de traspàs que s'afegeixen de tant en tant el mes (un dia) o bé agregant algun mes cada any (cridat Adar II), segons la necessitat. Els dies que s’afeixeguen son per evitar que determinades festivitats caiguin en divendres o diumenge (Cosa que faria que hi hagués dos dissabtes seguits). Si l'any té un Adar II es diu de traspàs i és de tretze mesos. En un cicle de 19 anys hi ha 12 anys "simples" i 7 anys "de traspàs" segons una divisió parcialment fixa. La duració dels mesos hebreus oscil·la•la entre els 29 i els 30 dies de la següent forma:

Tixrí (30 dies) (תשרי) - cau en Setembre o Octubre
Heixvan (29 ó 30 dies) (חשוון, anomenat també Marjeshvan - מרחשוון) - Octubre o Novembre
Quisleu (30 ó 29 dies) (כסלו) - Novembre o Desembre
Tevet (29 dies) (טבת) - Desembre o Gener
Shevat (30 dies) (שבט) - Gener o Febrer
Adar (29 dies) (אדר) - Febrer o Març
Nisan (30 dies) (ניסן) - Març o Abril
Iar (29 dies) (אייר) - Abril o Maig
Sivan (30 dies) (סיוון) - Maig o Juny
Tammuz (29 dies) (תמוז) - Juny o Juliol
Av (30 dies) (אב, també anomenat Menajem Av - מנחם אב) - Juliol o Agost
Elul (29 dies) (אלול) - Agost o Setembre

El compte dels anys comença amb la creació del món, és a dir fa més de 5000 anus. L'any 5759, simbolitza 5759 anys des de la creació. El calendari cristià comença des del naixement de Jesús, any 3760 del calendari hebreu.
Per a descarregar-lo: http://www.delacole.com/fiestas/luaj.shtml

No hay comentarios: