sábado, 21 de febrero de 2009

EL VIROLAI


És un himne dedicat a la Verge de Montserrat.

La lletra va ser composta per Jacint Verdaguer, i es va publicar en el programa del certamen artístic i musical celebrat amb motiu de les festes del mil·lenari de Montserrat, en 1880.

En aquest mateix certamen s'oferia un trofeu d'or amb esmalts com premi a la millor melodia popular que s'adaptés al text. El 25 d'abril del mateix any es va declarar guanyadora —entre unes setanta composicions— la melodia de Josep rodoreda.

Jacint Verdaguer era fill d'uns camperols modests, va néixer a Folgueroles (Barcelona) en 1845. Va ingressar en el seminari de Vic en 1855, i en 1865 va guanyar els seus primers premis en els Jocs Florals, certamen poètic en llengua catalana. Ordenat sacerdot en 1870, va ser destinat a la parròquia rural de Vinyoles d’Orís, on va compondre un gran nombre de poemes de to popular i d'apologètica religiosa, i on, sobretot, va treballar en la seva obra L’Atiàntida. Per motius de salut, es va traslladar a Barcelona en 1874 i va entrar com sacerdot en la Companyia Trasatlàntica, amb la qual va realitzar nou vegades la travessia fins a Amèrica; durant aquest temps, va recuperar completament la salut. El període comprès entre els anys 1877 i 1893 va ser el més fecund i brillant de la seva creació literària. Els següents anys van estar marcats per una sèrie de problemes i desacords amb el seu protector, el marquès de Cometes, i amb les autoritats eclesiàstiques de Barcelona i de Vic. Els anys que va passar en el santuari de La Gleva van suposar per a ell en un exercici ascétic que queda reflectit en uns versos desolats i dramàtics reunits en Les flors del Calvari. L'autor va morir a Vallvidriera (Barcelona) en 1902.




El Mestre Josep Rodoreda es nascut a Barcelona en 1851, va iniciar els seus estudis en la escolania de La nostra Senyora del Remei de Barcelona amb Nicolau Manent, qui li va ensenyar solfeig, piano, harmonia i composició. Entre 1875 i 1883 va ser professor de solfeig i de piano en el Conservatori del Liceu. Va ser mestre director de la Societat Coral Euterpe des de 1876 fins a 1886. En 1878 va ser nomenat membre numerari de la Real Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona, i en 1886, director de la Banda Municipal i de la Escola Municipal de Barcelona. En 1896 es va traslladar a Sant Sebastià per a posar-se al capdavant de la banda municipal d'aquesta ciutat. Cap a 1910 va anar A Buenos Aires amb la finalitat de dirigir l'acadèmia musical que havia fundat Joan Goula; fins a la seva mort, ocorreguda en l'any 1922, va estar consagrat a l'ensenyament en aquest centre. Compositor molt prolífic, va escriure més de quatre-centes obres pertanyents a diferents gèneres.

No hay comentarios: