viernes, 20 de febrero de 2009

ESCLAVITUT

L'esclavitud com forma de treball legal ha estat abolida en tots els països del món, però l'abolició no va implicar la seva desaparició: l'esclavitud és una realitat que subsisteix.




Avui l'esclavitud pren variades formes: d'una banda, els països desenvolupats mantenen als països subdesenvolupats sota un règim de servilisme i explotació, on les cadenes i els fuets s'han camuflat en els requeriments del Fons Monetari Internacional, el qual exigeix cada dia més les reserves i recursos naturals com pagament d'interessos.
D'altra banda, subsisteix la venda i tràfic il·legal de persones. Les seves víctimes principals són els nens, els pobres, les dones, els desvalguts, els immigrants i les minories ètniques o racials.
Les seves activitats més freqüents són: el treball forçós en l'agricultura i en la indústria, la prostitució, la pornografia, el tràfic de drogues, el robatori, el treball domèstic, la mendicitata obligatòria, la venda ambulant, etc., etc.
Existeixen altres formes d'esclavitud: la servitud per deutes; la participació obligatòria de ciutadans en treballs públics en el context del desenvolupament econòmic, una pràctica dominant en alguns països asiàtics (entre ells Vietnam) i africans (República Centroafricana, Sierra Leone i Tanzània).
Altra cara de l'esclavitud és el treball forçós impost per militars. El reclutament forçós o obligatori de nens per a utilitzar-los en conflictes armats; l'ús del treball dels presos en països en els quals el treball forma part de la pena com a Xina, o en els quals està autoritzada la contractació de presoners per part d'organitzacions privades, com en Estats Units. La presó -amb imposició de treball forçós- es converteix abans que en un lloc de "rehabilitació dels presos" en un mitjà d'explotació de persones i font de grans guanys. Una vegada titllats de "criminals" l'explotació resulta d'aquesta forma legitimada.
Altra forma d'esclavitud és la qual es porta a terme en treballs titllats de "legals", però on s'explota a l'empleat sota diferents formes: salaris miserables, deutes, falta de pagament, extenses hores de treball, postures corporals perjudicials per a la salut, grans esforços físics i/o mentals, manipulació de productes tòxics, ambients insans, tractes inhumans, absència de descansos, traves o simple prohibició de l'abandó de l'ocupació, etc., etc.

No hay comentarios: