domingo, 22 de febrero de 2009

CONTE PEL IOM KIPPUR


En l'antiga Roma vivia un sastre jueu. Treballava molt dur i vivia simple i modestament. La majoria dels seus estalvis, producte dels guanys de tota la setmana, els gastava en compres per a Shabbath, moment que honrava i estimava molt.

Un dia, en vespres de Iom Kippur, el sastre va anar al mercat per a comprar peix per al menjar especial del dia. Va buscar per tot el mercat però no havia en cap lloc pescat per a comprar. Finalment va trobar un pescador que tenia un enorme peix en venda. El sastre estava molt content i va extreure el seu moneder per a pagar per ell qualsevol suma que el pescador demanés.

En aquest precís moment va aparèixer un home vestit d'uniforme i amb aparença de ser molt important.

- Escolta!, pescador! -va cridar l'estrany- Quant vols pel peix?

- Però aquest jueu va arribar abans, senyor. Li vendré a ell si està disposat a pagar el meu preu- va contestar el pescador.

- No saps amb quí parles! Sóc el majordom del governador! A més, jo et pagaré més que el jueu- va dir amb fermesa l'home uniformat.


El pescador no sabia què fer.

Mentrestant, s'havia reunit en el lloc una gran quantitat de persones que observaven amb enorme curiositat la discussió. Algú, d'entre la gent, va cridar:

- Li has de vendre al millor postor!

- Jo et dono tot un denari! - va exclamar el majordom, amb l'esperança de silenciar al sastre jueu i impressionar al públic al mateix temps.

- Tota una fortuna per un únic peix! -van exclamar alguns molt sorpresos. Però abans que superessin la sorpresa, el sastre va fer la seva proposta.

- Dos denaris - va dir tranquil·lament.


- Oh! Dos denaris! -Va rugir el públic - Has sentit alguna vegada alguna cosa així?

- Tres! -va proposar el majordom.

- Quatre! -va respondre el sastre.

- Cinc! -va oferir el majordom, mostrant simplement la seva irritació i desconcert.

- Sis! - va ser l'oferta del sastre.

Així va prosseguir la subhasta fins que el sastre va oferir ni més ni menys que dotze denaris pel peix.

En aquest moment el majordom va desistir del seu intent de comprar el peix, tement que el seu amo pensés que estava boig si pagava per ell una xifra tan absurda com aquesta.


El sastre va lliurar els diners, va rebre el peix, i es va anar a la seva casa per a preparar-lo per al festí de vespres de Iom Kippur.


Quan el majordom va regressar sense el peix, i li va contar al seu amo el que havia succeït en el mercat, i el governador va ordenar que portessin al sastre jueu a la seva presència.


- Per què has pagat semblant preu per un peix? -va preguntar el governador.

- Avui és un dia sagrat per a nosaltres, els jueus, senyor meu - va contestar el sastre-És el dia anterior a Iom Kippur, quan el nostre D_u perdona els nostres pecats si ens penedim amb sinceritat. En Iom Kippur dejunem, però el dia anterior ha de ser honrat amb menjars especials. Dotze denaris era tot el que jo havia assolit estalviar, però quan es tracta d'una mitzvà, això no pot mesurar-se en termes de diners...


La sinceritat del sastre jueu i la seva devoció cap a la seva religió van impressionar profundament al governador i aquest li va deixar tornar a la seva casa sense fer-li mal.


Poc imaginava el pobre sastre què recompensa li esperava allí. Quan la seva dona va obrir el peix per a netejar-lo, va trobar en el seu interior una immensa perla!


- D-u ens ha recompensat -va dir el sastre. A partir de llavors van viure còmodament per la resta de les seves vides, i cada any, quan arribava la vespra de Iopm Kippur, l'observaven encara amb majors honors que mai

No hay comentarios: