lunes, 16 de febrero de 2009

EXEMPLE D´ACTIVITATS PER NIVELLS


FESTA DE LA MERCÈ

Sant Pere Nolasc va ser un mercader nascut a Carcasona (Francia). L'any 1203 es va traslladar, amb els seus pares, a Barcelona, quan encara era un nen.

Al 1203 iniciava a València la compra de esclaus cristians que havien estat captius pels pirates musulman. Ho feia amb el seus propis diners. Sant Pere Nolasc organitza expedicions per a negociar redempcions. La seva condició de comerciants els facilita l'obra. Quan se'ls va acabar els diners formen grups per a recaptar l'almoina per als captius.

A la nit del 1 al 2 d'agost de 1218 se li va aparèixer la Verge Maria demanant-li que fundés una ordre que es dediqués a la redempció dels captius. Pere Nolasc va anar a veure al rei, Jaume I el Conqueridor i, per a la seva sorpresa sa majestat i el seu conseller, Sant Ramon de Penyafort., havien tingut la mateixa experiència que ell. Tots tres d´acord van fundar l'Ordre de La nostra Senyora de la Mercè.

Era el 10 d'agost de 1218. El Papa Gregori IX la va aprovar al 1235 donant-los la regla de Sant Agustí. l'Ordre de La nostra Senyora de la Mercè Estava composta per religiosos i cavallers que van rebre la institució canònica del bisbe de Barcelona i la investidura militar de Jaume I. Els seus membres prometien pobresa, casteta i obediencia i a més feien un quart vot que els comprometia a lliurar-se com ostatges per a l'alliberament dels captius si no tenien els diners necessaris per al seu rescat.
Molts eren, en aquells dies, els cristians que eren capturats i venuts com esclaus als musulmans d'Àfrica, el que va ocórrer fins que va desaparèixer la pirateria.
Pere Nolasc va ser canonitzat al 1628 i la seva festa es celebra el 6 de maig. Se li representa vestint l'hàbit blanc dels mercedaris, amb unes cadenes trencades que simbolitzen l'alliberament dels captius, una creu i un ram d'olivera.

ACTIVITATS INFANTIL I PRIMARIA
Acolorir un dibuix de la Mare de Déu de la Mercè

ACTIVITATS PRIMARIA (Cicle Mitjà)
Resumeix una mica la vida de Sant Pere Nolasc.
Perquè penses que es diu Mare de Déu de la Mercè?
Com explicaries que les coses més importants de la vida no es poden "comprar"?

ACTIVITATS PER A PRIMARIA (Cicle Superior)
-Situa a Pere Nolasc a la línea del temps i digues:
a) En quina época va neixer
b) Quan va sorgir l´Islam
c) Quina creus que era la vida d´un esclau
- Busca alguna página del monjos o monges mercenaris i consulta les activitats que fan avui día
- Dibuixa algun símbol de la llibertat

ACTIVITATS PER A SECUNDARIA
- Investiga una mica sobre la situació històrica de Pere Nolasc, Raimon de Pentafort i Jaume I. Escriu una breu biografia d´algun d´ells.
- Parlem de l´esclavitut. Mirem una mica la seva evolució al llarg de la història i pensem si es una lacra del passat o si encara té sentit avui dia parlar d´ella.
- ¿Quin es l´esdeveniment històric fonamental pel poble d´Israel? El judaisme i el cristianisme son religions que alliberen de moltes esclavituts. Pensa una mica quines esclavituts et poden afectar a tu i si Déu té paraules de llibertat per a nosaltres

No hay comentarios: