lunes, 16 de febrero de 2009

PURIM




Purim celebra la història del llibre d'Esther, que recorda l'exili dels jueus a Pèrsia.
La vigília de la festa els jueus dejunen, commemorant el dejuni decretat per Esther, mentre es preparava per intercedir davant d'Asuero, rei dels perses, i evitar així la matança decretat pel seu visir Amman. Els jueus es disfressen aquel día, de manera que és un equivalent del nostre carnestoltes.
Pel Purim es llegeix l´història de la Esher i els nens fan sonar carraques cuan surt el nom d´Hamàn mentre criden “Buuuuhhhhh”Hi havia una vegada, en una ciutat de Pèrsia anomenada Shushán, un rei anomenat Ajashverosh. Ajashversoh estava casat amb Vashti. Un dia, Ajashverosh va cridar Vashti, però Vashti es va negar a venir. El rei es va enutjar amb la dona i va decidir casar-se amb una altra. Ajashverosh va ordenar portar a les dones més boniques de l'imperi per a elegir la seva futura reina.

Mordejai, un jueu exiliat, tènia una neboda molt bonica que es deia Ester. Mordejai va insistir perquè Ester es presentes en el concurs que havia organitzat el rei Ajashverosh. Ester es va presentar i Mordejai es va quedar a prop del palau d'Ajashverosh per comprovar que res dolent no li ocorri a la seva neboda. Una nit, mentre era Mordejai a prop de la porta del palau, va escoltar dos servents que estaven planificant un complot en contra del rei Ajashverosh. Immediatament Mordejai va dir aixó a la seva neboda Ester, que va dir al rei per mitjà d'un dels servents que es planificava contra ell un complot. Ajashverosh va ordenar una investigació profunda i va descobrir que era veritat.
Quan el rei Ajashverosh va veure per primera vegada Ester, es va enamorar i va demanar que ella sigui la seva reina. Més endavant, va nomenar un dels seus ministres, de nom Hamán, com el més important del regne. Un dia Hamàn que odiava Mordejai per la seva astúcia i perquè havia revelat el complot, va convèncer Ajashverosh d'exterminar tot el poble jueu. Hamán va llançar sorts i va decidir així que la data en la qual es produiria la destrucció del poble jueu seria el 13 d'Adar. Hamán va enviar cartes a totes les províncies i ciutats de l'imperi perquè compleixin amb els seus designis.
Mordejai es va assabentar dels propòsits d'Hamán i va demanar a la reina Ester que parlés amb el rei Ajashverosh per a que no seguisi amb aquest pla. La reina Ester tenía por. Si anava a veure al seu marit sense ser cridada la podia comdemnar a mort, pero estimava tant al seu poble que es va decidir a obeïr al seu tiet. Pero abans d´anar a veure al rei Ajashverosh va dejunar. després va anar a visitar-lo per convidar-lo a ell i a Hamán a un banquet. En el banquet va revelar la reina Ester els propòsits d'Hamán. Ajashverosh es va enutjar molt i va manar penjar Hamán. El decret que Hamán havia enviat a totes les províncies de l'imperi va ser revocat i, al seu lloc, els jueus de tot l'imperi es van defensar dels seus enemics. El dia 13 d'Adar, en lloc d'esdevenir-se un desastre per al poble jueu, va ser un dia en què els jueus van vèncer als seus enemics sota la conducció de Mordejai i de la reina Ester i van ser executats els enemics d'Israel, entre ells, els fills d'Hamán, que era part del pla del seu pare. Des de llavors i fins avui, es festeja a tot el món jueu la festa de Purim, per la victòria dels jueus sobre els nostres enemics, per l'astúcia de Mordejai i per la bellesa i intel·ligència d'Ester. "

No hay comentarios: